Cu totii, mic sau mare, il asteptam pe Mos Craciun… dar oare cati dintre noi cunosc legenda lui Mos Craciun?
Moș Crăciun este un personaj legendar, originar din creștinismul occidental, descris ca fiind aducător de cadouri pentru toți copiii cuminți în noaptea de Ajun (24 spre 25 decembrie). Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcție de clima în perioada Crăciunului (care pleacă de la o iarnă înghețată în emisfera nordică, și ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică), în general, Moș Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roșu, având o barbă lungă și albă, și locuind într-o țară înzăpezită (Laponia). Este asociat în mod popular cu un râs adânc și vesel, redat frecvent în literatura de Crăciun drept „ho, ho, ho!”.
De unde vine legenda lui Moş Crăciun și cum a fost aleasă data de 25 decembrie ca Sărbătoare a Crăciunului
Sarbatoarea Crăciunului, una dintre cele mai cunoscute sărbători creştine, marchează naşterea lui Iisus Hristos si este celebrata în intreaga lume în fiecare an pe 25 decembrie.
Se spune ca Moş Crăciun a apărut destul de târziu, la mijlocul secolului al XIX-lea, în Statele Unite, ca urmaş al sfântului Nicolae, care, deşi mult mai bine atestat istoric, are în jurul său o legendă foarte frumoasa.
Legenda lui Mos Craciun este cea conform căreia acesta a fost un om rău, dar printr-o minune făcută de Fecioara Maria, s-a transformat într-o persoană foarte generoasa. Se spune ca Sfanta Maria a batut la usa lui Craciun care era un cioban rau, insa acesta a izgonit-o. Miloasa, doamna Craciun a dus-o in grajd unde a ajutat-o sa-l nasca pe Iisus. Afland asta, Craciun a pedepsit-o si i-a taiat mainile sotiei. Atunci Sfanta Maria printr-o minune i le-a pus la loc. Vazand asta, Craciun s-a cait si a promis ca va deveni un om bun si generos. De aici transformarea lui Moș Crăciun într-un sfânt care aduce, în ajunul nașterii lui Iisus, daruri copiilor.
O alta legenda spune ca la marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste si răbdare. Erau minunate si nu semănau una cu alta. In Ajunul Crăciunului, bătrânul meșter pleca din oraș sa-si vândă jucăriile pe mai nimic deoarece oameni din acel oraș nu erau prea bogați. Intr-un an in timp ce meșterul se întorcea catre casa deoarece vanduse toate jucariile s-a oprit la marginea orașului sa privească pe fereastra unei case. Știa ca acolo locuiește o familie săraca si se întreba ce jucării or fi primit copii din aceasta casa. Isi dorea sa poata face multe jucarii pe care sa le ofere copiilor saraci.
Astăzi, Mos Craciun este considerat în principal ca bărbatul vesel îmbrăcat in roșu, burtos, cu barba alba, care aduce multe jucării copiilor cuminți în Ajunul Crăciunului.
Cum au aparut renii lui Mos Craciun
Una dintre povesti spune ca in drumul lui spre casa, mesterul a intalnit o caprioara ranita pe care a bandajat-o si a ingrijit-o. Atunci, aceasta ca rasplata i-a indeplinit dorinta de a oferi cadouri tuturor copiilor si i-a daruit o sanie fermecata condusa de 9 reni cu care sa poata imparti jucarii copiilor.
Dintr-o alta poveste aflam ca Moș Crăciun face o magie ca acești reni să poată zbura. Fie că suflă peste ei un praf magic care este împrăștiat peste fiecare din ei în Ajun de Crăciun, înainte de a pleca din Laponia. Praful magic le dă putere și îi ajută să facă ocolul lumii în noapte magică de Ajun.
Cadouri de Craciun
In zilele nostre, de Craciun oferim cadouri frumoase persoanelor dragi din viata noastra! Te sfatuiesc sa fii si tu un Mos inspirat si sa oferi celor dragi halate personalizate sau prosoape cu motive de Craciun!
Totodata, in ziua acestei sfinte sărbători, când o petrecem cu familia in jurul mesei încărcate cu bunătăți, nu trebuie sa-i uitam pe cei sârmani. Moșul are grija de ei o data pe an. Noi trebuie sa ne gândim la ei mereu!
Daca si tu stii o alta poveste despre legenda lui Mos Craciun, te rog sa ne-o impartasesti!