General Blog

Legenda lui Moș Nicolae si obiceiul cadourilor

Mos-Nicolae

Ziua de 6 decembrie este o zi specială pentru toți copiii, însă câți dintre noi știm cu adevărat care este legenda lui Moș Nicolae?

Ce spune legenda lui Mos Nicolae?


În noaptea de 5 spre 6 decembrie obiceiul spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în ghetute dulciuri, fructe şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată.


Sfântul Nicolae are cea mai lungă istorie ca ocrotitor al copiilor, episcopul din secolul al IV-lea al Mirei și unul dintre sfinții cei mai populari din toate timpurile. Numărul bisericilor, capelelor, instituțiilor religioase și a altarelor dedicate lui în întreaga lume creștină atinge un număr foarte mare.


Se spune ca Nicolae s-a născut într-o familie bogata si creștină în Patara, in Turcia de astazi. Părinții lui au murit, iar el a moștenit o sumă considerabilă de bani, dar nu a păstrat nimic. A devenit preot și, în cele din urmă, a fost numit episcop al Mirei.


Pe durata vieții, Nicolae a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu mult har, iar asta l-a făcut să fie foarte iubit de oameni. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve.


Sunt multe povesti despre Sfantul Nicolae, insa cea mai populară poveste vorbeste despre compasiunea sa față de trei tinere sărace. Tatăl lor își pierduse averea și, odată cu ea, toată speranța de a oferi zestre fiicelor sale. Pentru a le salva de sărăcie și de amenințarea de a trebui să se întrețină ca sclave, Nicolae a aruncat saci de monede de aur prin fereastra deschisă a casei familiei sărace, astfel încât fiecare fiică să aibă destulă zestre ca să se poată căsători și duce o viață bună.


Obiceiul cadourilor de Mos Nicolae

legenda Mos Nicolae


Oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae, după ce sfântul însuşi a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii sale. In seara de 5 spre 6 decembrie, copii mici trebuie sa isi lustruiasca ghetutele, sa pregateasca cizmulitele langa usa si sa il astepte cuminți pe Moș Nicolae sa le aduca daruri si dulciuri.


Dacă nu au fost cuminţi, Moş Nicolae le va lăsa o nuieluşă. Este suficient ca Moş Nicolae să se uite prin ferestre ca să-și dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.


Moș Nicolae este considerat sfânt și patron al copiilor datorita compasiunii, bunătatii și importanței ajutarii celorlalți.

Atelierul de brodat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *