Oare voi cunoasteti legenda Martisorului?!
Acest mic obiect de diverse forme: floricele, gargarite, fluturasi etc, numit mărţişor ofera un motiv de bucurie pentru orice doamnă sau domnişoară. Prins cu şnur alb cu roşu, acesta este pus în piept de către femei la începutul lunii martie şi este simbolul venirii primăverii. Acesta apare în tradiția românilor și a popoarelor învecinate (în Bulgaria, Albania și în Macedonia).
Semnificatia martisorului
Mărțișorul este considerat simbolul invierii naturii și marchează venirea primăverii. Acesta este confecționat dintr-un fir alb și unul roșu.
Firul rosu reprezinta iubire, protectie, caldura, amintiri si sacrificii, in timp ce firul alb semnifică puritate și energie, pace și reprezintă iarna. Prin urmare, șnurul alb-roșu al mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.
Legendele Martisorului
Exista mai multe legende:
Legenda martisorului este o frumoasa poveste despre Baba Dochia care avea o fata vitrega pe care n-o iubea. Intr-o zi de iarna geroasa, aceasta a trimis-o la rau sa spele rufele murdare. Pentru ca fata nu a reusit, a inceput sa planga. Atunci a aparut un baiat frumos pe nume Martisor care a intrebat-o ce a patit. Fata i-a spus tot si atunci baiatul a ajutat-o dandu-i o floare cu petale roşii-albe şi a îndemnat-o să mai spele încă o data rufele.
Cand a ajuns acasa cu rufele albe ca zapada, suparata Baba Dochia a intrebat-o pe fata de unde are floarea. Pentru ca fata nu a vrut sa ii spuna, Baba Dochia a plecat pe munte sa vada daca a venit primavera. Ea si-a luat cu ea oile, dar şi nelipsitele 12 cojoace. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind o para (ban vechi, de origine turcească) i-a făcut un saculet, legându-l cu un fir de lână…
De atunci a apărut obiceiul mărţişorului. Renunţând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să îngheţe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău şi sunt o mărturie vie a acestui mit românesc.
O alta legenda martisorului populara este „Voinicul care a eliberat Soarele”. Se spune că Soarele obisnuia sa ia chipul unui băiat tânăr și frumos și se ducea in sat la hora. Insa intr-o zi un Zmeu la rapit si l-a inchis intr-un castel. Întreaga lume s-a întristat: păsările nu mai cântau, izvoarele s-au oprit din curgere, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu avea curajul să se lupte cu zmeul. Însa intr-o zi, un tânăr voinic a plecat să elibereze Soarele.
Se spune că drumul tânărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna. si ca l-a inceputul primaverii a ajuns la castelul zmeului sa se lupte. zmeul a fost infrant si Soarele salvat. Drept urmare, natura a reînviat și oamenii s-au bucurat.
Tanarul fiind rănit de zmeu, sângele lui se scurse pe zăpada albă. Când zăpada se topi, răsăriră din pământ flori albe: ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci, oamenii împletesc două fire: unul alb și unul roșu și le oferă celor apropiați.
O alta legenda martisorului spune ca intr-o prima zi a lunii martie, Primavara a vazut la marginea padurii un ghiocel ce se chinuia sa iasa din zapada. Dorindu-si sa il ajute a inceput sa dea la o parte atat zapada inghetata cat si crengutele pentru a-I oferi ghiocelului spatiul necesar pentru a creste frumos. Ajutorul oferit ghiocelului a suparat Iarna iar aceasta din urma a trimis vantul si gerul pentru a-l distruge pe micul ghiocel.
Pentru a-l proteja de inghet Primavara l-a adapostit sub mainile ei ranindu-se in maracini insa nu l-a putu salva, ghiocelul a inghetat. Picatura de sange insa care s-a prelins pe petalele ghiocelului din mainile ei l-a retrezit la viata. Primavara a invins in acest fel lupta cu Iarna!
Traditii de martisor
Snurul este, de fapt, ceea ce se daruieste de Martisor, conform traditiei populare. Baietii sunt cei care ar trebui sa il primeasca conform legenda martisorului, dar traditia s-a modificat in timp si femeile sunt cele care primesc martisor in zilele noastre.
Acest mic obiect cu valoare culturală și artistică, numit mărțișor, se oferă în dar persoanelor dragi în data de 1 martie, ca să le aducă noroc și sănătate. Mărțișorul se poartă în piept sau agățat de încheietura mâinii.
În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.
În alte zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl atârnau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomul era roditor, însemna că şi copilul va avea o viaţă prosperă.
Tradiția de mărțișor în Moldova spune că pe 1 Martie fetele sunt cele care dăruiesc mărțișoare bărbaților, iar aceștia le oferă femeilor mărțișoare pe 8 martie.
În Banat, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite mereu.
A oferi cu inima curata un martisor unei persoane dragi inseamna, conform anumitor traditii din batrani, sa indupleci soarele sa-ti dea sanatate, frumusete, veselie, pofta de viata, iubire. In acelasi timp, gestul barbatilor de a inmana martisoare femeilor este de fapt un indemn la armonie, uniune si buna intelegere.
Martie este o luna plina de insemnatate chiar de la inceput, 1 martie si continuind cu 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii.
La www.atelieruldebrodat.ro gasesti cadouri unice personalizate prin broderie pentru femeile dragi din viata ta. Poti oferi un set complet de baie format din halat baie, prosop si papuci sau un set format din halat baie si prosop de par.