Rolul moasei de botez
Am vorbit in trecut despre pregatirile nasilor pentru botez, astazi va voi povesti despre rolul moasei la botez.
In vremurile trecute, rolul moasei cu o pregătire specială era pentru a asista şi îngriji mămicile la naştere. Aceasta era de obicei o persoană de sex feminin, bătrână, care avea experienţă si cunostinte pentru a putea ajuta la aducerea pe lume a bebelusilor.
În mod tradiţional, moaşa este cea care o ajută pe viitoarea mamica să nască şi este un fel de protector al bebelusului.
Totuşi, odata cu trecerea timpului moasa traditionala si-a pierdut importanta, Astazi moasa este aleasa de viitoarea mamica.
Moasa este o persoană cunoscută, apropiata de mamica, care nu ajută cu nimic în procesul medical al naşterii. Insa îşi asumă o responsabilitate atat fata de bebelus asemănătoare unei naşe cat si fata de mamica.
Rolul moasei
Rolul moasei este important pana in momentul botezului, insa moasa ramane mai apoi o persoana apropiata spiritual copilului, asemenea nasilor
Prima sarcină a moaşei este ca în ziua în care bebeluşul este scos din spital, să vină cu un rând nou de haine pentru copil şi să ducă mama si bebelusul acasă.
Încă o îndatorire a moaşei, în primele săptămâni de la nastere, este sa ajute la baita bebelusului. Prima dată în apă ea trebuie sa puna aghiasma de la biserica, petale de flori şi busuioc.
La acestă prima baita, e nevoie de o persoană cu experienţă care să ştie cum să ţină nou-născutul si cum să procedeze fără să apară probleme.
Dupa baie, moasa este cea care varsa apa din cadita la radacina unui pom tanar sau inflorit.
Ce face moasa la botez?
Moasa este cea care cumpara hainutele in care este imbracat bebelusul inainte de botez, oferindu-i celui mic si un cadou memorabil.
În ziua botezului, moaşa trebuie să vină cu bebeluşul la biserica unde are loc evenimentul şi îl lasă pentru scurt timp în grija naşei pentru derularea ceremoniei de botez.
Tot la botez, in biserica, moasa ajuta la dezbracarea bebelusului, atunci cand preotul urmeaza sa il boteze, apoi ajuta la imbracarea lui in hainutele noi.
Sunt zone in romania unde exista obiceiul ”datul de grinda” de 1 ianuarie.
In aceasta zi, moaşa este cea care „dă copilul de grindă“ ca să se înalţe, să crească înalt şi frumos şi, după interpretările moderne, să aspire către lucruri măreţe.
După ce îl ridică de trei ori de la podea până la grindă şi spune “grinda jos, copilul sus să creşti mare şi frumos”, copilului îi sunt daţi bani, jucarii şi un rând de hăinuţe.
Si parintii pot oferi moaşei cu ocazia scoaterii din spital un cadou deosebit.
Va propunem un cadou minunat reprezentat fie de un set de halat de baie si prosop personalizate, fie un set de halate personalizate sau set prosoape personalizate pentru mosi:
Cu ocazia botezului si baitei parintii bebelusului pot oferi moasei un set de prosoape personalizate cu un text relevant.
Va asteptam cu drag pe site-ul nostru www.atelieruldebrodat.ro sau Facebook pentru a alege cadoul perfect pentru moasa bebelusului dumneavoastra.
Sper ca informatiile citite va sunt de ajutor, fie ca sunteti mamica sau moasa.
Ai fost aleasa moasa pentru un bebelus? Ne-ar ajuta daca ne-ai spune ce traditii sunt specifice regiunii in care locuiesti si care este rolul moasei!