Nașii au un rol foarte important, deoarece ei devin părinți sufletești și spirituali ai finilor, renăscându-i pe cei ce vor forma o familie noua. Având în vedere această calitate deosebită, rolul nasilor in viata finilor este de a-i calauzi pe viitorii soți.
Orice cuplu care se căsătorește religios are nevoie de cel puțin o pereche de nași. Acestia vor deveni părinți spirituali si ii vor ghida pe miri, întotdeauna, pe calea cea bună și le va fi alături, ori de câte ori au nevoie.
Alegerea nasilor potriviti
Relația dintre nasi si miri trebuie să fie bazată pe respect, incredere și prietenie, așa că atunci când vreți să îi alegeți, trebuie să aveți aceste caracteristici importante în minte. Nasii trebuie sa va cunoasca bine, sa fie persoane mature si responsabile astfel incat atunci cand veti avea nevoie de sfaturi sa puteti apela cu mare incredere.
In trecut tradiția era ca nașii să fie mai în vârstă față de cuplul care urma să se căsătorească, pentru că erau mult mai înțelepți și trecuți prin viață, acum, tinerii miri pot alege perechea de nași chiar din cercul lor restrâns de prieteni. Astfel, își aleg o pereche de oameni cu care se înțeleg, cu care se respectă, iar interesele lor sunt comune.
Un aspect important este că nașii de cununie trebuie să fie căsătoriți religios, nu doar civil, pentru a putea cununa religios. De aceea, uneori, poate fi destul de dificil de găsit perechea potrivită, mai ales dacă vârstele sunt apropiate și nu există printre prieteni persoane căsătorite.
Astfel, cel mai important criteriu și singurul după care se aleg nașii este relația existentă între cupluri. Este de preferat ca mirii și nașii să aibă lucruri în comun, să se înțeleagă și să se respecte. Astfel, le va fi mult mai ușor să creeze o relație apropiată între ei, ca într-o familie.
Cum se cer nasii?
Pe vremuri logodnicii se prezentau acasă la familia pe care și-o doreau de nași cu un dar numit „plocon“. Se ducea o pasare (un curcan sau un pui mai gras), o sticlă de vin, grâu, ulei, zahăr și orice mai doreau viitorii fini să ofere. Dacă stăpânul casei accepta “ploconul”, însemna că accepta și nășitul. Dacă îl respingea, era limpede că nu avea niciun chef să fie naș.
În vremurile noastre abordările se fac altfel. Cel mai potrivit mod de a-i aborda pe prieteni ar fi să le faceți o vizită sau să-i invitați acasă la voi.
Dacă doriți să păstrați tradiția „ploconului” (măcar la nivel simbolic), puteți pregăti un coșuleț cu bunătăți sau cadouri personalizate și un buchet de flori pentru viitoarea nașă.
Apoi puteti să le vorbiți direct de la începutul vizitei sau să le propuneți abia după desert, la cafea. De regulă, cei doi vor avea nevoie de un timp oarecare să se consulte înainte de a va da răspunsul.
Dacă nunta voastra nu este o surpriză și cei doi vă sunt foarte apropiați, este posibil să se hotărască pe loc. Insa să nu vă arătați jigniți în caz ca vă refuză, indiferent de motivele invocate de ei.
Indatoririle nasilor la nuntă
Dacă existau nelămuriri în ceea ce privește îndatoririle nașilor la nuntă, următoarele rânduri vor clarifica toate miturile și tradițiile pe care, cu siguranță, le-ați mai auzit în familie. Îndatoririle nașilor încep chiar înainte de marele eveniment, când pregătirile sunt în toi.
- Nașa trebuie să participe la proba rochiei de mireasă
Încă din momentul în care mireasa începe căutările pentru rochia de mireasă, nașa poate fi alături de ea, mai ales dacă relația este una apropiată, iar stilurile sunt cât de cât asemănătoare.
- Nașii trebuie să ofere suport în restul pregătirilor pentru nuntă
Chiar dacă, poate, nu doriți ca nașii să cheltuie bani pe diverse obiecte specifice pentru marele eveniment, tradiția spune că una dintre îndatoririle nașilor este de a achiziționa câteva obiecte importante. Unele dintre ele chiar vor face parte din ritualul cununiei religioase.
- Nasii cumpara lumânările pentru cununie
Tradiția românească spune că lumânările de cununie trebuie să fie alese de nași și miri și platite doar de nași.
- Voalul și accesoriul pentru păr al miresei trebuie achizitionat tot de catre nasa
- Nasii trebuie sa pregateasca o sticlă de vin și pișcoturi pentru cununia religioasă
Pentru momentul slujbei religioase, de regulă, preotul roagă nașii să aducă o sticlă de vin și niște pișcoturi. Este important să clarificați acest aspect cu ceva timp înaintea nunții, deoarece sunt preoți care aduc ei aceste lucruri sau care, în locul pișcoturilor, cer ca nașii să aducă un cozonac.
Indatoririle nașilor după ziua nunții
Chiar dacă ziua nunții a trecut si petrecerea a luat sfarsit, nașii nu vor pleca, ci vor rămâne alături de voi pentru o viață întreagă. De aceea, îndatoririle lor nu se sfârșesc odată cu terminarea evenimentului, ci continuă.
Nașii trebuie să scoată mirii la biserică la o săptămână de la fericitul eveniment. De obicei preotul organizează o mică slujbă de binecuvântare a noii familii, care trebuie neapărat realizată în prima săptămâna de la cununie.
Lumânările de la cununie trebuie aduse și ele la slujbă, deoarece preotul le va aprinde. De obicei, după nuntă, ele sunt ținute de nași însă, la fel de bine pot fi ținute și de miri.
Nasi pentru o zi, prieteni/parinti pentru o viata!
Incepand cu acest eveniment fericit, nașii trebuie să fie prezenți în viața mirilor în continuare. Aceștia trebuie să le ofere finilor sprijin necondiționat, să îi asculte, să aibă cu ei o relație de prietenie și de încredere pentru tot restul vieții. Putem spune că relația efectivă dintre miri și nași începe abia după nuntă, când toate lucrurile se așază.
În concluzie, nașii trebuie să fie pentru miri acea pereche care să le fie alături în orice moment din viață, indiferent că este de bucurie sau tristețe. Este important sa le devina a doua familie, sa le fie parinti spirituali dar si prieteni pentru toata viata, de aceea acestia trebuie alesi cu sufletul.
Daca veti fi nasi sau fini in curand si v-a placut acest articolul Rolul nasilor in viata finilor va invitam sa vizitati si site-ul nostru atelieruldebrodat.ro unde veti gasi seturi de halate baie si prosoape personalizate pentru nasii sau finii dumneavoastra.