Despre sarbatoarea de Lăsata Secului
Lăsata Secului este ziua de dinaintea postului rânduit de Biserica Ortodoxă, postul Nașterii Domnului, în care pot fi consumate alimente de “dulce”. În fiecare an, înainte de marile posturi, cum ar fi cel al Crăciunului și cel al Paștelui, se lasă sec.
Atunci când se lasă sec, credincioșii intră oficial în perioada de post. Acest lucru semnifică faptul că nu mai au voie să consume alimente de „dulce”. Este vorba despre toate acele produse de origine animală cum ar fi carne, lapte, ouă, brânză sau unt.
După lăsata secului, credincioșii trebuie să respecte rigorile postului și doar în zilele în care se fac dezlegări mai pot consuma anumite alimente pe baza de pește, ulei sau vin.
Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului
De Lăsatul Secului, românii obișnuiesc să pregătească o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul. În timpul Postului Crăciunului, creștinii ortodocși au dezlegare la pește sâmbăta și duminica. Cu toate acestea, prima și ultima săptămână din acest post sunt cele mai aspre.
Un obicei străvechi este acela de a merge cu plocon la nași. În prezent, această tradiție încă se respectă. Pe data de 26 februarie 2023, finii pot merge la nași. Aceasta mai este denumită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, zi în care se lasă sec de brânză. În această sărbătoare, finii se duc la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.
Ploconul pentru nași reprezintă momentul în care ducem diferite preparate. Unele pot fi servite la masa de dinaintea Postului Mare.
Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste an, iar după ce se împacă, se întinde masa.
Ce se mai intampla de Lasata Secului?
Se serveșc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală. Femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele celor morți și vii. Un obicei întâlnit în Ardeal spune că în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului, femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, ca ele să poată fi folosite pentru mâncare de post.
De Lăsata Secului 2023, femeile nu au voie să facă treburi în gospodărie, astfel că nu se spală rufe, nu se face curat, nu se calcă și nici nu se coase. Singurul lucru care le este permis femeilor este să spele foarte bine toate vasele în care au fost pregătite bucate de „dulce”. Se face acest lucru pentru a putea fi gătite în ele preparate de post în următoarea perioadă.
Lăsata Secului 2023, pe ce date pica?
Lăsatul secului pentru Postul Paștelui 2023 este pe 26 februarie iar pentru Postul Craciun este pe 14 noiembrie.
Ce cadouri se oferă nașilor de Lăsata Secului
De Lăsata Secului se obișnuiește ca finii să meargă în vizită la nași și să le ofere cadouri. Acestea pot fi natură simbolică, ca de exemplu o ramă foto, sau ceva care să fie reprezentativ pentru cuplu.
În funcție de posibilitățile materiale, se mai pot oferi o lenjerie de pat personalizata sau un set de halate baie personalizate pentru nasi.
Sursa: www.crestinortodox.ro