General Blog

Traditiile si obiceiurile de Dragobete

halate-baie-personalizate-Dragobete

Pentru ca sunt o fire curioasa m-am tot intrebat ce reprezinta Dragobete? De aceea m-am gandit sa va impartasesc si voua informatiile pe care le-am gasit despre traditiile si obiceiurile de Dragobete.

Dragobete este sărbătoare românească ,celebrată de români pe 24 februarie, dar și un personaj din mitologia românească.

Daca te-am facut curios poti citi articolul urmator pentru a afla originile, tradițiile și numeroase idei de activități pentru a marca această zi.

Dragobete este un personaj din mitologia românească, asemenea mamei sale, Baba Dochia (conform unei legende populare ar fi fost fiica regelui dac Decebal). Este cunoscut ca fiind un tânăr zeu care este, de altfel, patronul iubirii și al veseliei.

El poate fi ușor comparat cu zeii iubirii: cu Cupidon, din mitologia romană sau cu Eros, din mitologia greacă. Insa, spre deosebire de Cupidon, Dragobete nu s-a implicat în cursul relațiilor dintre îndrăgostiți. Conform mitului popular, se spune că el nu și-a folosit puterile pentru a-i face pe oameni să se îndrăgostească, ci doar a binecuvântat dragostea și a susținut cuplurile formate.

Legenda lui Dragobete

Legenda spune că Dragobete era fiul Dochiei, o femeie care se ocupa cu păstoritul oilor la munte. De aceasta tanara s-a indragostit duhul muntelui și ar fi sărutat-o în somn, intr-o noapte. Dupa nouă luni de la acel moment, Dochia a născut un băiat căruia i-a dat numele de „Dragobete”. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).

Atunci femeia a chemat patru ursitoare, mai exact cele patru anotimpuri, care l-au înzestrat pe nou-născut cu dragoste și cu darul de a-i înveseli pe oameni cu fluierașul său.

Odată cu trecerea anilor, un bătrân înțelept l-a chemat pe Dragobete în munte, pentru a-l învăța diverse lucruri: plantele cu puteri vindecătoare, graiul păsărilor și limbajul pădurii. Zis și făcut, căci ani la rând Dragobete a încântat oamenii cu fluierul lui și a apărut în visele bărbaților și i-a învățat tainele iubirii. După moartea sa, legenda vorbește despre faptul că a fost transformat într-o plantă de primăvară, numită năvalnic.

Ce înseamnă „Dragobete”?

În ceea ce privește semnificația numelui „Dragobete”, se remarcă numeroase explicații, însă cel mai probabil acesta își are originile în substantivul „dragoste”. N. Constantinescu, specialist în onomastică autohtonă, a adăugat substantivul propriu „Dragobete” în dicționar, alături de alte nume de origine slavă, ce împart aceeași rădăcină lexicală, drag (Drăgan, Dragoș).

O altă opinie aparține lui Vasile Bogrea, lingvist și filolog, care a asociat numele de „Dragobete” cu sărbătoarea creștin ortodoxă Glav(o)obrӗtenije, din Rusia. Aceasta este celebrată de credincioși pe 24 februarie (Aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorul) și ar fi oferit în final derivatul „Gabrovete”.

Ce este sărbătoarea „Dragobetele”?

Considerat patronul dragostei, al bunei dispoziții, prevestitor al primăverii și fiu al Babei Dochia, Dragobete este întâmpinat cu flori. Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul. De aceea, menirea Dragobetelui este de a le găsi și a le săruta chiar și pe acele fețe care nu sunt frumoase.

Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie, cu mai puțin de o lună înainte de echinocțiul de primăvară. Această zi nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a iubirii, căci biologii spun că atunci începe împerecherea păsărilor necălătoare.

Acesta este momentul in care infloresc primele fire de iarba, cand pasarile incep sa construiasca cuiburi noi, iar zapada se topeste.

Pe vremuri fetele de la tara, frumos imbracate se duceau sa culeaga primele flori ale primăverii. In zilele noastre poţi cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei pe care să îi agăţi la icoane. Se spune că acest simplu gest  te va păstra tânără şi va înlătura gândurile rele îndreptate asupra ta.

Tot de Dragobete, tinerii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare culegeau ghiocei pentru cǎ, după tradiţie, câţi ghiocei aduci acasǎ, atâţia pui de cloşcă vei avea în ogradǎ în timpul anului.

Tot de Dragobere atât băieții, cât și fetele se îmbrăcau în straie de sărbătoare și se întâlneau în fața bisericii satului. De aici plecau să culeaga flori colorate de primăvară, care abia își făceau aparitia, străpungând stratul de zăpadă. Iar dacă unui băiat îi plăcea de o fată, obiceiul era să o urmărească pe fată și să o prindă. Dacă sentimentele erau reciproce, fata îl săruta, ca simbol de început al relației de iubire dintre ei doi, mai exact logodna. Aceasta era promisiunea că ei se vor căsători în decurs de un an, în caz contrar aveau să mai participe o dată la acest obicei al tinerilor.

De aici s-a născut vorba „Dragobetele sărută fetele.” Pe vremuri se obișnuia ca noaptea, băieții și fetele să se îndrepte spre dealurile din apropierea satului, pentru a aprinde focuri, unde stăteau, vorbeau și se sarbatoreau până târziu.

Este o sărbătoare rurală la origini, Dragobetele a fost adus la oraş după ce Valentine’s Day a fost imprumutat din America.

Astăzi, în ziua de Dragobete se organizează petreceri sau se oficiază căsătorii. Cu ocazia selebrarii dragostei, tineri isi ofera unul altuia cadouri sau mici atentii care sa dovedeasca iubirea ce si-o port. Noi iti recomandam sa comanzi pentru tine si pentru el/ea un set de halate personalizate in care sa va rasfatati cu ocazia acestei sarbatori.

unnamed 60 1

Daca cunosti si alte informatii despre Dragobete, te rog impartaseste-le cu noi intr-un comentariu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *