Obiceiuri si tradiţii la tãierea moţului
Informaţii generale:
Tãierea moţului este un obicei ce se desfãşoarã în toatã ţara. De obicei, este un moment de bucurie pentru membrii familiei, sãrbãtorind primul an de viaţã al micuţului/micuţei.
Nu de mult v-am povestit despre Botezul Crestin – Obiceiuri și Tradiții Astazi va amintesc cat de important este primul an de viaţã al copilului si faptul ca este un prilej de mare bucurie. Tãierea moţului este o tradiţie în care copilului i se taie o şuviţã de pãr de cãtre naşii de botez, urmatã de o mare petrecere care reuneşte familia si prieteni. Copilului i se pune in faţã o tãviţã pe care sunt aranjate numeroase obiecte…de la cãrţi, bijuterii, chei de maşinã la produse de biroticã, telefoane…şi chiar cosmetice pentru fetiţe.
Primele trei obiecte alese de copil de pe tãviţã, conform ritualului, sunt interpretate ca având legãturã cu viitorul copilului.
Despre tãierea moţului
Conform tradiţiei, în primul anişor de viaţã bebeluşului nu i se taie deloc pãrul. La împlinirea vârstei de 1 an se practicã tãierea moţului. La acest eveniment personajele principale sunt bebeluşul si naşii de botez.
Naşii împreunã cu parinţii copilului stabilesc data fericitului eveniment şi planificã o petrecere la care sunt invitaţi prieteni şi întreaga familie.
Ca la orice petrecere, copilul este îmbrãcat frumos de sãrbãtoare, iar naşii îi vor oferi cadouri celui mic.
Tradiţia spune cã se taie o şuviţã din pãrul copilului, care în prealabil este prinsã cu o panglica roşie sau albastra. Aceasta este practic prima tunsoare a copilului, însa care are o valoare simbolicã.
Cu toate acestea, în realitate prima şuviţã de pãr este tãiatã de preot în momentul botezului. Şuviţa tãiatã se va lipi apoi pe o monedã de argint prin picurarea de cearã.
Unii oameni susţin cã şuviţa trebuie tãiatã în formã de cruce, la fel cum face preotul la botez, iar ceara trebuie sã provinã de la lumanarea de botez a copilului.
Din tradiţie mai face parte şi ruperea turtei, care este un colac preparat ca şi cozonacul, Dupã ce copilul este trecut prin colac/turtã, aceasta se rupe in 4 bucãţi deasupra capului copilului şi este împãrţitã tuturor invitaţilor.
Abia dupã tãierea moţului şi ruperea turtei, copilul este pus sã aleagã trei obiecte de pe tãviţã.
Semnificaţii
Aceastã tradiţie este un important obicei al poporului român, deşi Biserica Ortodoxã Românã nu recunoaşte aceastã tradiţie superstiţioasã, considerand-o una pãgânã. Motivul pentru care preoţii nu sunt de acord este faptul cã aceastã tradiţie este asociatã cu prezicerile si predestinarea viitorului copilului. Sursa
Ritualul spune cã cele 3 obiecte alese de copil de pe tãviţã prezic viitorul acestuia, iar tãierea şuviţei de pãr semnificã înlãturarea fricilor şi îl face pe cel mic curajos şi puternic.
Pãrul tãiat în formã de şuviţã este apoi lipit de un bãnuţ de argint, care semnificã norocul, sãnãtatea şi prosperitatea. In anumite zone ale ţãrii, copilul este trecut prin turtã (un colac fãcut din cocã de cozonac).
Rolul şuviţei
Şuviţa tãiatã se lipeşte cu ajutorul cerii de lumânare pe un bãnuţ de argint şi este pastratã ca amintire. In unele zone, acest bãnuţ cu suviţa lipitã este îngropat într-un lan de grâu sau la rãdãcina unui copac.
Tãierea pãrului reprezintã în tradiţia popularã alungarea fricilor.
Ce trebuie pus pe tãviţã
Pe tãviţã sunt puse diferite obiecte, considerate simbolice pentru diferite activitãţi. Tradiţia spune cã cele 3 obiecte alese prima datã de copil îi vor influenţa viitorul acestuia şi prezic ce activitate va desfãşura sau ce talente va avea. Aceste obiecte pot fi: pix, carte, bani, bijuterii, cosmetice, chei de la maşinã, verighetã etc
Obiceiul ruperii turtei
In general, turta este folositã atât la tãierea moţului la fetiţe, cât şi la bãieţei. Cu toate acestea, în unele regiuni turta se rupe doar la fetiţe. Turta este un colac mare fãcut din compoziţie de cozonac prin care se trece copilul dupã tãierea moţului şi care este rupt apoi în patru bucãţi deasupra capului copilului.
Ce au de fãcut naşii şi pãrinţii
Naşii sunt consideraţi pãrinţii spirituali ai copilului, şi aceştia împreunã cu cel mic sunt personajele principale ale acestui eveniment. Aceştia trebuie sã îi acorde finului/finuţei toatã viaţa tot sprijinul şi toatã grija.
Naşii trebuie sã cumpere cadou hainuţele cu care sã îmbrace copilul la tãierea de moţ.
Naşii trebuie sã comande şi sã aducã turta sau colacul, bãnuţul de argint, panglica roşie pentru legarea moţului, tãviţa pe care vor fi aşezate obiectele, ei trebuie sã aşeze obiectele împreunã cu parinţii. De asemenea, ei rup turta şi taie moţul copilului.
Pãrinţii sunt cei care organizeazã petrecerea pentru tãierea moţului, fie acasã, fie la un restaurant. Ei trebuie sã invite prieteni şi membrii familiei. Aceştia trebuie sã aducã lumânarea pe care a avut-o copilul la botez şi trebuie sã aleagã obiectele pentru tãviţã.
Pãrinţii trebuie sã cumpere un cadou simbolic pentru naşi. De aceea vã propunem fie halate baie personalizate pentru naşi sau prosoape brodate pentru turta/mot cu mesaje specifice acestui eveniment.
In speranţa ca v-a placut acest articol, vã aşteptãm cu drag sã descoperiţi ofertele noastre de cadouri personalizate pentru naşii de botez.
Echipa Atelieruldebrodat.ro
Chiar dacă aceasta evocare a unei vechi traditii romanesti ., moștenită,probabil,dela Romani , căci ei credeau în Zeița Fortuna sau Zeița Norocului, este făcută în scop comercial, tot este bine ca ea este amintita